W ramach programu grantowego mPotęga realizujemy projekt „Matematyka na talerzu – zdrowo jem, dużo wiem”.
W październiku odbyły się warsztaty kulinarno-matematyczne dla uczniów klasy piątej: „Śniadanie nie musi być nudne”. Grupa projektowa z siódmej klasy przygotowała zaszyfrowane przepisy na zdrową sałatkę. Uczniowie musieli rozwiązać szereg zadań, żeby dowiedzieć się, ile produktów potrzebują do zrobienia sałatki. Następnie w specjalnie przygotowanym klasowym sklepie wybierali potrzebne produkty, ważyli je, kroili w sześciany, doprawiali, a następnie konsumowali. Wykonane sałatki okazały się pyszne i pożywne. Dzieciom tak zasmakowały sałatki, że wzięły przepisy do domów z zamiarem zrobienia rodzicom zdrowych niespodzianek. Na koniec każda grupa obliczała koszt sałatki dla dwudziestu osób według oferty sklepu „Matematyka ze smakiem”. Takie pojęcia jak ćwierć kilograma pomidorów, 0,2 kg ogórka, 2/3 z 18 dag papryki czerwonej czy 10% z 1 kilograma sera żółtego to dla piątoklasistów już nie jest tajemnicą.