8 listopada klasy 1 – 3 obchodziły Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia, którego celem jest promowanie zdrowego jedzenia i prawidłowych nawyków żywieniowych, w szczególności wśród najmłodszych. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień.
Wspólne śniadanie poprzedziliśmy zajęciami, które miały na celu uświadomienie uczniom, jak ważne jest spożywanie rano zdrowego posiłku. Uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania oraz przypomnieli reguły zachowania się przy stole. Każda klasa wspólnie stworzyła piramidę zdrowego żywienia, która wyeksponowana została na szkolnym korytarzu.
W piątek dzieci z entuzjazmem uczestniczyły w przygotowaniu zdrowego śniadania. Niektóre klasy przygotowały owocowe szaszłyki. Wspólne gotowanie i jedzenie nie tylko rozwija umiejętności kulinarne, ale także wzmacnia więzi społeczne, ucząc pracy zespołowej i sprawiając, że dzieci chętniej sięgają po zdrowe przekąski na co dzień. Była to doskonała lekcja na temat zbilansowanej diety, a także świetny sposób na integrację i rozwijanie umiejętności kulinarnych najmłodszych uczniów.