Na zajęciach kreatywnych w ramach projektu „Szkoła promująca zdrowie” klasa 2b dowiedziała się o właściwościach odżywczych warzyw i owoców. Pierwsze zajęcia polegały na zrobieniu warzywnych kukiełek, które miały dzieci zachęcić do spożywania większej ilości warzyw. Posłużyły również do inscenizacji w wierszu „Na Straganie”.
Na kolejnych zajęciach klasa odkryła jak zrobić najzdrowszy sok owocowy. Dzieci wraz z wychowawczynią Panią Beatą przyniosły do szkoły owoce zawierające dużo witamin: pomarańcze, gruszki, jabłka, grejpfrut. Na początku każdy umył swój owoc i opisał jego smak. Następnie owoce zostały posegregowane na stacje zadaniowe. Zachowując zasady bezpieczeństwa i higieny chętne dzieci pomogły w przekrajaniu i obieraniu owoców. Gdy wszystko było gotowe każdy mógł wycisnąć ze swoich owoców przepyszny sok za pomocą sokowirówki. W ten sposób powstał nam żółty gruszkowo-jabłkowo-pomarańczowy świeżo wyciskany sok.
Tego dnia nawet największe niejadki miały apetyt. Wszystkie dzieci zgodnie stwierdziły, że sok był bardzo słodki mimo braku cukru!